Overlijden bij geboorte

Nog niet zo lang geleden werd bij een vroeggeboorte of zelfs bij het overlijden van een baby na een voldragen zwangerschap totaal geen aandacht aan deze gebeurtenis besteed. Het gebeurde zelfs dat de ouders hun kind niet te zien kregen en het kind geen naam kreeg. Achteraf blijkt dan steeds dat de ouders het heel naar vinden dat er nooit een afscheid voor dit kind geweest is. Vroeger was de redenering: “het kind heeft immers niet geleefd, dus is er niets over te vertellen.” Gelukkig is dat nu anders en krijgen ouders van een overleden baby alle gelegenheid wel goed afscheid te nemen.

Kind leren kennen en noemen van de naam

Het is belangrijk het kind te leren kennen, het vast te houden, foto’s en voetafdrukjes te maken. Tastbare herinneringen helpen om het verdriet een plek te kunnen geven. Ook al heeft het kind maar nauwelijks geleefd, het blijft de ouders altijd bij. Bij het noemen van de naam en het bekend maken wordt het kind gekend bij anderen. Daarom is het zo belangrijk om bij het afscheid de naam steeds weer te noemen.

De uitvaart

Moeten er kaarten gestuurd worden, wat komt er op te staan?

Kan het kindje nog een paar dagen thuis zijn of is het beter dat het in het ziekenhuis blijft?

Vragen die soms moeilijk zijn en waar niet altijd direct een antwoord op is. Goede voorlichting en begeleiding is voor de ouders op zo’n moment is dan ook welkom. Iemand die je helpt om de goede beslissingen te nemen en je vertelt wat de mogelijkheden zijn.

Woorden van troost en afscheid. Het vinden van goede woorden is niet zo gemakkelijk. Er zijn boekjes in de handel of anders op internet te vinden die je kunnen helpen de juiste woorden te vinden.

Kosten en verzekering

De kosten van een uitvaart van een baby worden lang niet altijd vergoed door een verzekering Uitvaartverzorging Zwartemeer draagt zorg voor alle noodzakelijke faciliteiten en betaalt een vastgestelde vergoeding. Bij sommige polissen worden alle kosten vergoed, bij weer andere een gedeelte en soms helemaal niet. Ook al zijn de kosten lager dan bij een uitvaart van een volwassen persoon, een uitvaart van een kind kost al gauw € 1500 – € 2000. Bij het 1e bezoek van de uitvaartverzorger(ster) kan ook naar het totale kostenplaatje gekeken worden en de eventuele vergoeding van de vereniging of verzekering.

Staat je vraag er niet tussen?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen.