Digitale nalatenschap

Digitale nalatenschap

Steeds meer zijn ook oudere mensen actief op de computer, tablet, laptop, smartphone, iPad en iPhone e.d. Wat gebeurt er met je Facebook en al die andere digitale zaken na je overlijden? Het is belangrijk daar al vroegtijdig over na te denken en maatregelen te nemen. Regel je digitale nalatenschap en bespaar je nabestaanden extra leed. (DigitaalGids, nov./dec. 2017 Consumentenbond)

Door de accounts van de overledene tijdig op te heffen voorkom je pijnlijke situaties. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want sociale media beëindigen niet zomaar een account.

Als bewijs moet je altijd de inlognaam, het e-mailadres en de overlijdensakte mailen of opsturen. Vaak ook een identiteitsbewijs en soms zelfs de geboorteakte van de overledene.

Een overzicht van de populairste diensten met in het kort hun procedure.

 • Facebook

 

  1. Je kunt Facebook vragen de account te wissen of de herdenkingsstatus te geven – dan staat er bovenaan de profielpagina dat de persoon is overleden. Facebook gaat niet over een nacht ijs: het vraagt een bewijs van je bevoegdheid en van het overlijden. Ga naar facebook.com/help en zoek op ‘overlijden’.
 • Google

 

  1. Iemands account opheffen is een hele klus. Google vraagt o.a. Beëdigde vertalingen, in het Engels, van documenten. Ga naar support.google.com/account en zoek op ‘overlijden’.
 • Cloudopslag

 

  1. Als je toegang hebt tot de computer kun je ook in de cloudmap en die eenvoudig leegmaken. Kun je niet in de computer, dan is toegang tot de cloudmap alleen met zeer veel moeite te krijgen via de aanbieder.
 • Twitter

 

  1. Een Twitter-account kun je opheffen door o.a. de overlijdensakte naar het hoofdkantoor in de VS te sturen. Alles moet in het Engels. Ga naar support.twitter.com en zoeken op ‘overlijden’.
 • Linkedin

 

  1. Nabestaanden moeten een Engelstalig webformulier invullen. Er is bewijs nodig in de vorm van een digitale overlijdensakte of –advertentie. Zoek op linkedin.com/help naar ‘deceased’.
 • Schoolbank.nl

 

  1. Nabestaanden kunnen een mail sturen naar de helpdesk. Je kunt het account laten opheffen of het overlijden laten vermelden op de profielpagina. service@schoolbak.nl
 • Apple

 

  1. Apple verwijdert alles van de overledenen wanneer je de overlijdensakte opstuurt. Zonder het wachtwoord kun je nergens meer bij. Ga naar apple.nl en neem contact op met Apple Support.
 • Instagram

 

  1. Je kunt een profiel opheffen of een herdenkingsstatus geven. Hiervoor eist Instagram onder meer een geboorteakte. Ga naar help.instagram.com en zoek naar ‘overlijden’.
 • Microsoft

 

  1. Ga naar microsoft.com en zoek naar het ‘Microsoft Nabestaanden Proces’. Microsoft vraagt documenten, maar geeft nooit toegang tot het account. Wel krijg je een dvd met de e-mails.
 • Spotify

 

 1. Gekochte muziek is niet overdraagbaar. Zonder wachtwoord kan niemand er nog bij. Ga naar support.spotify.com en zoek op ‘account afsluiten’.

Staat je vraag er niet tussen?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen.